Bahan-bahan (untuk 4-6 orang)
Cara-cara
- 1 cawan pulut
- 1 kotak santan
- 2 cubit garam
- Gula melaka (saya guna sedikit gula apong dan 1 sudu gula putih)
- Daun pandan
- 1 biji durian
Cara-cara
- Untuk Pulut - kalau nak kukus kena rendam 3 jam atau semalam terlebih dahulu. Saya guna pulut Bario (pulut lembut) jadi saya masak seperti beras biasa dengan air, sedikit santan, secubit garam dan daun pandan.
- Kacau pulut tu masa dah nak masak untuk memastikan santan benar-benar bercampur, kalau pulut agak kering, boleh tambah sedikit air lagi.
- Untuk pengat/kuah santan - masukkan sedikit air ke dalam periuk kecil bersama gula, daun pandan dan secubit garam, kalau dah mendidih boleh la masukkan santan.
- Kalau nak masukkan sedikit durian ke dalam kuah tu pun boleh (saya tidak).
- To serve - letak pulut dalam pinggan bersama 2-3 ulas durian, siramkan dengan sedikit kuah santan tadi.
2 comments:
letakla gambar kalau boleh. susah nak imagine sedap sik resepi ya mun sekda gambar kuikuiuki
I'll upload the pic once i tried the recipe..hehe..tak tau la bila nak cuba :p
Post a Comment