Bahan-bahan:
- Bawang putih dan bawang merah dipotong halus.
- Cili kering (jika perlu, saya tak letak)
- Nasi
- Dabai jeruk - saya beli yang dah jeruk dari Sri Aman. Kalau nak buat sendiri pun boleh, dabai yang telah direndam dalam air suam, tos, buang biji dan campur dengan garam.
- Minyak (olive oil)
- Margerin
Cara-cara:
- Masukkan sedikit olive oil dalam kuali panas.
- Masukkan bawang putih dan merah.
- Masukkan dabai jeruk, masak sehingga keluar bau.
- Masukkan nasi dan gaul rata.
- Masukkan margerin.
- Siap, sesuai dihidang bersama telur dan ikan masin.
I bought this dabai jeruk from Sri Aman, diring the benak festival. It cost RM3, I only use a tablespoon of this to make the fried rice for 2 person.
2 comments:
Purple rice? that's something new for me..
I use normal white rice, the purple color comes from the buah dabai (local olive), only in Sarawak ;)
Post a Comment