October 20, 2013

Nasi goreng dabai

Bahan-bahan:
  • Bawang putih dan bawang merah dipotong halus.
  • Cili kering (jika perlu, saya tak letak)
  • Nasi
  • Dabai jeruk - saya beli yang dah jeruk dari Sri Aman. Kalau nak buat sendiri pun boleh, dabai yang telah direndam dalam air suam, tos, buang biji dan campur dengan garam.
  • Minyak (olive oil)
  • Margerin

Cara-cara:
  • Masukkan sedikit olive oil dalam kuali panas.
  • Masukkan bawang putih dan merah.
  • Masukkan dabai jeruk, masak sehingga keluar bau.
  • Masukkan nasi dan gaul rata.
  • Masukkan margerin.
  • Siap, sesuai dihidang bersama telur dan ikan masin.


I bought this dabai jeruk from Sri Aman, diring the benak festival.  It cost RM3, I only use a tablespoon of this to make the fried rice for 2 person.

The result.

Served well with eggs and salted fish.

2 comments:

cre8tone said...

Purple rice? that's something new for me..

Ez Vina said...

I use normal white rice, the purple color comes from the buah dabai (local olive), only in Sarawak ;)