August 5, 2008

Nasi Lemak

Bahan untuk nasi:

  • 2 cawan beras
  • 1 cawan santan & 1 cawan air
  • 1 helai daun pandan - disimpul
  • 3 hirisan halia
  • secubit garam
  • bawang merah
  • 2 helai daun limau pulut
Bahan untuk sambal:
  • 1 genggam cili kering
  • 4 ulas bawang merah
  • 1/2 biji bawang besar (kisar)
  • 1/2 biji bawang besar (hiris)
  • sedikit air asam jawa
  • sedikit belacan (bakar)
  • garam n gula melaka
Bahan sampingan lain :
  • Ikan bilis goreng, telur rebus dan timun

Cara-cara :

  1. Campur semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.
  2. Potong dan buang biji cili kering. Kemudian rendamkan dengan air panas selama 15 minit dan tapis kan air tu.
  3. Kisar cili tadi dengan bawang, belacan dan sedikit air dan minyak sehingga halus. 
  4. Goreng ikan bilis dengan minyak baru sehingga garing. Angkat ikan bilis dan toskan minyak. Letak tepi ikan bilis itu.
  5. Gunakan minyak yang sama untuk menumis cili dan bawang kisar tadi. Masak dengan api perlahan sehingga pecah minyak.
  6. Masukkan air asam, garam, gula dan bawang besar hiris. Masak sehingga agak pekat.

No comments: