Bahan Kek Lumut:
- 10 biji telur gred A
- 450g mentega (Anchor preferably)
- 3/4 cawan gula kastor (kurangkan gula kalau tambah serikaya 1 tin kecik)
- 2 cawan nestum (boleh campur serbuk almond)
- 1 cawan serbuk horlicks
- 1 cawan tepung hongkong / gandum (diayak)
- 2 sudu kecil esen vanilla
- 1 botol (30 ml) pes pandan
- 1 cawan susu pekat manis
Bahan Kek Cheese:
- 125gm cream cheese (Anchor) / Philadelphia / Tatura
- 100 mentega
- 2 bijik telur
- 1/4 cup gula kastor
- 2 sudu makan tepung gandum
Cara-cara buat Kek Lumut:
- Pukul mentega bersama gula halus dan esen vanilla hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
- Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed perlahan). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
- Masukkan susu pekat dan pes pandan. Putar sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dengan horlicks, serbuk almond dan nestum . putar sebati..
Cara-cara buat Kek Cheesenya:
Putar cheese bersama mentega, masukkan telur, gula & tepung
kukus lapisan hijau 1 jam 1/2
kemudian kukus adunan cheese 1/2 jam
akhir sekali kukus baki adunan hijau 1 jam 1/2
3 comments:
Waa..this is nice!
Boleh tanya ini resipi sesuai untuk loyong size berapa, thanks.
Hi Sharon, yup taste good.
Hi D, saya guna loyang 8x8
Post a Comment