August 24, 2014

Kek lapis lumut dan cheese

*kek ni, kalau rajin, buat lapis nipis-nipis, macam kek lapis pun boleh.

Bahan Kek Lumut:
  • 10 biji telur gred A
  • 450g mentega (Anchor preferably)
  • 3/4 cawan gula kastor (kurangkan gula kalau tambah serikaya 1 tin kecik)
  • 2 cawan nestum (boleh campur serbuk almond)
  • 1 cawan serbuk horlicks
  • 1 cawan tepung hongkong / gandum (diayak)
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 botol (30 ml) pes pandan
  • 1 cawan susu pekat manis

Bahan Kek Cheese:

  • 125gm cream cheese (Anchor) / Philadelphia / Tatura  
  • 100 mentega
  • 2 bijik telur
  • 1/4 cup gula kastor
  • 2 sudu makan tepung gandum

Cara-cara
buat Kek Lumut: 
  1. Pukul mentega bersama gula halus dan esen vanilla hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
  2. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed perlahan). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
  3. Masukkan susu pekat dan pes pandan. Putar sebati.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dengan horlicks, serbuk almond dan nestum . putar sebati..

Cara-cara buat Kek Cheesenya:
Putar cheese bersama mentega, masukkan telur, gula & tepung 


kukus lapisan hijau 1 jam 1/2

kemudian kukus adunan cheese 1/2 jam
akhir sekali kukus baki adunan hijau 1 jam 1/2

3 comments:

Sharon D. said...

Waa..this is nice!

dorothyyet said...

Boleh tanya ini resipi sesuai untuk loyong size berapa, thanks.

Ezvina said...

Hi Sharon, yup taste good.

Hi D, saya guna loyang 8x8