August 24, 2014

Kek Lapis Kukus Cream Cheese & Coklat

Bahan Kek Cheese :
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sudu besar tepung gandum

Cara :
  1. Pukul cream cheese bersama dngn gula.
  2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
  3. Biarkan sebentar.
  4. Mas satukan semuanya dan blend hingga sebati
Bahan Kek Coklat :
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
2 sb serbuk koko
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar @ cair
1/2 cwn minyak jagung @ masak
1 cwn tepung gandum
1 sk baking soda
1/2 sk baking powder


Cara :
  1. Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan diikuti dngn koko dan garam.
  3. Masukkan air panas, susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tpng gandum, b.soda dan b. powder yang telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.

Cara mengukus :
  1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya.
  2. Sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dngn kertas minyak.
  3. Letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit.
  4. Tuang adunan cream cheese diatasnya dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya dan kukus lagi selama 20 minit.
  6. Sejukkan dan boleh dihidangkan.

No comments: