Bahan Kek Cheese :
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sudu besar tepung gandum
Cara :
- Pukul cream cheese bersama dngn gula.
- Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
- Biarkan sebentar.
- Mas satukan semuanya dan blend hingga sebati
Bahan Kek Coklat :
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
2 sb serbuk koko
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar @ cair
1/2 cwn minyak jagung @ masak
1 cwn tepung gandum
1 sk baking soda
1/2 sk baking powder
Cara :
- Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
- Setelah kembang masukkan vanilla dan diikuti dngn koko dan garam.
- Masukkan air panas, susu dan minyak.
- Setelah itu masukkan tpng gandum, b.soda dan b. powder yang telah diayak dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.
Cara mengukus :
- Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya.
- Sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dngn kertas minyak.
- Letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit.
- Tuang adunan cream cheese diatasnya dan kukus selama 15 minit.
- Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya dan kukus lagi selama 20 minit.
- Sejukkan dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment