- 1 1/2 cawan sagu putih - rendam 1 jam, toskan.
- 1/4 cawan gula pasir (saya guna brown sugar, pastu tak guna pewarna)
- 2 jenis pewarna (ikut pilihan) - akak guna kuning oren n purple
- 3 cawan santan pekat (santan kotak Kara)
- 1 cawan tepung beras
- 1 sudu teh garam
- Gaulkan sagu tadi dengan gula.
- Sapu loyang dengan minyak masak sikit dan alas dengan plastik.
- Tuangkan lapisan warna pertama dan ratakan. Kukus selama 10 minit.
- Kemudian cakar-cakar sikit permukaan sagu sebelum dituang dengan adunan lapisan atas dan kukus selama 25 - 30 minit (tutup kukusan dgn foil / kitchen towel untuk kukusan akhir untuk elakkan air jatuh ke permukaan kuih)
- Biarkan kuih sejuk betul pada suhu bilik baru dipotong/dikeluarkan dari acuan.
- Campurkan kesemua bahan lapisan atas dan kacau biar sebati. Tapiskan.
- Tuang dalam periuk dan kacau adunan sebentar dengan api perlahan.
- Bila nampak pekat dan berwap, tutup api.
- Tuangkan atas lapisan sagu tadi. (cakar sedikit lapisan bawah dengan garfu sebelum dituang lapisan atas).
Original recipeResepi: Ummi @ Home Sweet Home
No comments:
Post a Comment