Title and enclosure links Enable link options in post editor General Use Blogger draft Edit Profile View profile

May 5, 2011

Talam Sagu Lapis

Bahan (Lapisan Bawah):-
  • 1 1/2 cawan sagu putih - rendam 1 jam, toskan.
  • 1/4 cawan gula pasir (saya guna brown sugar, pastu tak guna pewarna)
  • 2 jenis pewarna (ikut pilihan) - akak guna kuning oren n purple
Bahan (Lapisan Atas) :-
  • 3 cawan santan pekat (santan kotak Kara)
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu teh garam
Cara-Cara (Lapisan Bawah):-
  1. Gaulkan sagu tadi dengan gula.
  2. Sapu loyang dengan minyak masak sikit dan alas dengan plastik.
  3. Tuangkan lapisan warna pertama dan ratakan. Kukus selama 10 minit.
  4. Kemudian cakar-cakar sikit permukaan sagu sebelum dituang dengan adunan lapisan atas dan kukus selama 25 - 30 minit (tutup kukusan dgn foil / kitchen towel untuk kukusan akhir untuk elakkan air jatuh ke permukaan kuih)
  5. Biarkan kuih sejuk betul pada suhu bilik baru dipotong/dikeluarkan dari acuan.
Cara-Cara (Lapisan Atas):-
  1. Campurkan kesemua bahan lapisan atas dan kacau biar sebati. Tapiskan.
  2. Tuang dalam periuk dan kacau adunan sebentar dengan api perlahan.
  3. Bila nampak pekat dan berwap, tutup api.
  4. Tuangkan atas lapisan sagu tadi. (cakar sedikit lapisan bawah dengan garfu sebelum dituang lapisan atas).

Original recipeResepi: Ummi @ Home Sweet Home

No comments: