Bahan-bahan
- 37.8 gm agar-agar panjang (strips agar-agar)
- 3 cawan air
- 1 cawan sirap cocktail (dari 1 tin Tropical fruit cocktail diasingkan sirap dan buahnya)
- 1 tin susu cair ideal / susu segar
- 1 tin susu pekat manis (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
- 6 biji telur gred A dipukul dahulu
- 1 sudu teh esen vanila
- 1/2 tin buah cocktail
- Rendam agar-agar panjang selama 6 jam. Toskan, tanpa memotong agar-agar tadi.
- Didalam bekas lain, satukan semua bahan bancuhan telur, pukul ringan hingga rata. Tapis.
- Basahkan loyang, penuhi dasar loyang dengan agar-agar panjang. Kemudian tabur dengan sedikit bahan taburan hingga rata. Tuang pula bancuhan telur hingga menutupi agar-agar dan buah tadi.
- Ulangi melapis berselang seli agar-agar, buah dan bancuhan telur hingga habis.
- Kukus sekurang-kurangnya 1 jam. Kalau kukus sekejap boleh menyebabkan agar-agar tidak larut.
- Angkat dan biarkan agar-agar menjadi suam baru dimasukkan ke dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment