500gm ikan - dibersihkan & dipotong (ikan pari, bawal, tongkol)
3 sudu besar minyak untuk menumis
700 ml air
1 batang serai - diketuk
2 sudu besar air asam jawa
garam & gula secukup rasa
Bahan yang ditumbuk - 6 ulas bawang, 3 ulas bawang putih, 1/2 cm halia, 1 cm belacan, 1 cawan cili kering (rendam dulu)
Sayur - kacang bendi, tomato, carrot
Daun kesum & bunga kantan jika perlu
Cara-cara memasaknya:
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga kekuningan.
- Masukkan serai dan air, air asam jawa dan ikan pari.
- Masukkan garam & gula secukup rasa.
- Masukkan carrot, daun kesum & bunga kantan jika perlu.
- Masak sehingga mendidih dan pekat.
- Masukkan sayur lembut yang lain.
- Angkat dan hidangkan.
1 comment:
Thanks for the recipe, Ez Vina. This sounds great!
Post a Comment