March 5, 2014

Umai Ikan

Bahan: 
400gm ikan tenggiri (2 ketul)
Cuka (vinegar)
Cili merah  }
Bawang merah } dipotong & ditumbuk
2 ulas bawang putih }
Halia                                        }

1 biji bawang besar - setengah ditumbuk, setengah lagi dipotong biasa
6 biji limau nipis
Cili besar

Fish sauce (optional)
Asam paya & Daun Soup (optional)
Perisa : Garam/Gula,Secukup Rasa/Ajinomoto - ikut selesa masing-masing la nyer


Cara:

  1. Buang tulang ikan, potong dadu. 
  2. Rendam dengan air cuka selema 1 jam (simpan dalam peti sejuk)
  3. Buang air cuka yang berlebihan, perahkan air limau nipis, potong halus 3 kulis limau untuk dimasukkan sekali.
  4. Kemudian gaulkan dengan bahan-bahan yang ditumbuk dan hirisan asam paya, bawang besar dan cili besar. Biarkan sebati dan masukkan ke dalam peti ais.

1st Trail March 2014


29 June 2014

Tips:
*Macam mana tau dah masak? Kalau isi ikan dah bertukar warna daripada kemerahan ke warna putih.
*Sesuai dimakan sejuk.

No comments: