400gm ikan tenggiri (2 ketul)
Cuka (vinegar)
Cili merah | } |
Bawang merah | } dipotong & ditumbuk |
2 ulas bawang putih | } |
Halia | } |
1 biji bawang besar - setengah ditumbuk, setengah lagi dipotong biasa
6 biji limau nipis
Cili besar
Fish sauce (optional)
Asam paya & Daun Soup (optional)
Perisa : Garam/Gula,Secukup Rasa/Ajinomoto - ikut selesa masing-masing la nyer
Cara:
- Buang tulang ikan, potong dadu.
- Rendam dengan air cuka selema 1 jam (simpan dalam peti sejuk)
- Buang air cuka yang berlebihan, perahkan air limau nipis, potong halus 3 kulis limau untuk dimasukkan sekali.
- Kemudian gaulkan dengan bahan-bahan yang ditumbuk dan hirisan asam paya, bawang besar dan cili besar. Biarkan sebati dan masukkan ke dalam peti ais.
1st Trail March 2014
29 June 2014
Tips:
*Macam mana tau dah masak? Kalau isi ikan dah bertukar warna daripada kemerahan ke warna putih.
*Sesuai dimakan sejuk.
No comments:
Post a Comment