April 24, 2012

Kek Pisang

400gm Tepung Gandum
4 Biji Telur Ayam
6 Biji Pisang
240gm Gula
4 Sudu Besar Minyak Masak
2 Sudu Kecil Baking Powder
2 Sudu Kecil Soda Bikarbonate
2 Sudu Kecil Vanila
Cara-cara:
  1. Mangkuk 1: Pisang + dengan soda bicarbonate dan lecek sampai hancur.
  2. Mangkuk 2: Tepung diayak bersama baking powder
  3. Dalam Blender: Masukkan telur, gula, minyak& vanilla dalam blender, blend sampai hancur.
  4. Masukkan isi Mangkuk 2 di atas ke dalam Mangkuk 1 sedikit demi sedikit. Masukkan juga isi dalam blender, gaul hingga rata gunakan senduk.
  5. Masukkan di dalam acuan yang sudah disapu dengan sedikit minyak.
  6. Bakar hingga masak. 
    Original recipe from Ms Tikot.

No comments: