Bahan-bahan ( 2-4 people )
- 300 gm sotong
- 1 ulas bawang besar merah – dihiris nipis
- 5 urat kacang panjang – dipotong nipis
- 1 biji tomato – dipotong dadu
- sedikit taugeh (optional)
- 1 batang serai – dihiris halus (optional)
- 2 biji cili merah – dicincang kasar
- 3 biji cili api – diketuk dan cincang kasar (optional)
- 3 sudu besar sos ikan atau kicap cair
- 2 biji limau nipis
- Segenggam daun ketumbar
- Gula Melaka atau gula merah yang telah dicairkan dengan air – secukup rasa
- Garam secukup rasa
- 1/2 biji kelapa goreng sehingga sedikit keperangan atau kacang goreng (optional)
Cara-cara
1. Bersihkan dan rebus sotong selama 2-3 minit dan toskan. Potong cincin.
2. Campur dengan semua bahan di atas.
March 2016:
No comments:
Post a Comment