Bahan-bahan ( 8 org )
- 1 kilo ikan kembung/ selayang
- 300 g tepung kanji/ubi @ seeloknya tepung sagu
- sedikit tepung gandum
- sedikit garam
- beberapa ketul kiub ais/air batu
- Air secukupnya
Cara-cara
- Asingkan isi ikan dari tulangnya, kemudian kisar.
- Sambil kisar isi ikan tadi masukkan kiub ais tadi sikit demi sikit.
- Gaulkan tepung bersama dengan isi ikan tadi sambil masukkan sedikit garam dan air.
- Akhir sekali uli bahan-bahan tadi bentukkan menjadi bulat memanjang dan rebus kedalam air mendidih. bila dah timbul, angkat, sejukkan dan bolehlah goreng.
sos:
3 sudu besar cili blend
sedikit gula melaka
1 sudu kecil asam jawa (bancuh dgn air)
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar cuka
1 sudu besar tepung jagung utk memekatkan sos
2/3 cawan air
No comments:
Post a Comment