Bahan A
- 500g Mentega (Anchor)
- 400g Cream Cheese
- 140g Gula Halus
- 1 Sudu makan Ovalet
- 10 Biji Telur Gred A / 11 biji untuk Gred D / 9 biji untuk Gred AA
- 1 tin kecil susu manis
- 70g Horlick
- 240g tepung Hong Kong
- 2 Sudu Makan Golden Sirap
- 100g Tepung Ice Cream Vanilla
- Pewarna Putih
- Pewarna Ungu (purple)
Bahan B
- I bungkus kuih bahulu atau (100g) kek span (dihancurkan menjadi serbuk), dibahagi 3 bahagian.
- Pewarna merah, biru, purple.
Cara-cara
- Pukul mentega, gula, ovalet dan cream cheese sehingga kembang dan sebatu.
- Masukkan telur satu persatu, putar sehingga sebati
- Masukka susu manis, horlick, tepung Hong Kong, golden sirap dan tepung ice cream powder, gaul sebati
- Masukkan pewarna putih dan gaul sebati
- Ambil sedikit adunan (6 senduk) untuk atas dan bawah, warna purple.
- Ambil 5 sudu makan atau sesenduk dan tuang ke adalm acuan 9x9.
- Bakar menggunakan api atas sahaja.
- Tabur serbuk kuih bahulu yang telah diwarna sebelum dibakar.
- Bkar sehingga masak dan tuang lagi adunan dan ulangi sehingga habis.
- Sejukkan sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment