Bahan-bahan
- 500g mentega (anchor)
- 400g Cream Cheese (anchor, jangan lebih, kurang boleh 300-400g)
- 120g gula halus
- 1 (50g) sudu makan ovalet
- 10 biji telur gred A
- 1 (388g) tin kecil susu manis
- 1/2 cawan whipping cream (value pride, murah dan sedap, boleh simpan dalam freezer)
- 90g Horlick
- 280g Tepung Hong Kong (sesuai untuk Pau/cake)
- 100g tepung biskut cheese
- 1 sudu makan gliserin (optional, untuk lebih moist)
- Pewarna putih
- 4 sudu makan strawberry filling + 4 sudu makan tepung jagung
- 4 sudu makan kiwi filling + 4 sudu makan tepung jagung
- 4 sudu makan blueberry filling + 4 sudu makan tepung jagung
- 4 sudu makan mango filling + 4 sudu makan tepung jagung
Cara-cara
- Pukul mentega, gula, ovalet dan cream cheese sehingga kembang dan sebati.
- Masukkan telur satu persatu, putar sehingga sebati.
- Masukkan susu manis, horlick, tepung Hong Kong, dan Gilserin, gaul sebati.
- Masukkan pewarna putih dan gaul sebati.
- Ambil 5 sudu makan atau sesenduk dan tuang dalam acuan 9x9 dan paipkan strawberry filling dan bakar menggunakan api atas sahaja.
- Bakar sehingga masak dan tuang lagi adunan dan ulang menggunakan filling seterusnya.
- Ulang sehingga habis.
- Sejukkan sebelum dipotong.
2 comments:
Tepung biskut cheese tu apa? Brand apa?
Ada dijual di kedai bahan kek.
Post a Comment