May 2, 2014

Rojak India

Minus Tauhu and Taugeh, both items I don't want in my Rojak.

Untuk Cucur :-
1 cawan tepung gandum
1/4 sudu teh baking powder - optional
1/2 sudu teh serbuk kunyit - optional
1 sudu teh gula
1/4 sudu teh garam
Air *jangan cair sangat nanti cucur leper
Inti cucur: kacang panjang/daun kuchai/udang

Cara:
  1. Campurkan semua bahan kecuali telur dengan garam. Gaulkan sampai sebati & perap selama 1 jam.
  2. Masukkan telur dan garam kacau rata. Panaskan minyak dan goreng keemasan.
  3. Siap bolehlah dihiris.

Untuk Kuah :-
300g keledek (sweet potato)
1 mangkuk kecil asam jawa - optional
1 L air (anggaran)
3 biji bawang besar - dikisar
12-15 tangkai cili kering - dikisar
garam secukupnya
1 cawan kacang tanah - digoreng & dikisar halus - optional
1 cawan gula merah/gula apong
1/2 cawan gula
1/3 cawan minyak masak
Air

Cara:
  1. Rebus keledek sampai empuk. 
  2. Kisar dengan air.  Campur asam jawa dengan air, tapis dan ketepikan.
  3. Panaskan minyak, tumis bawang dan cili yg telah dikisar. 
  4. Tuang keledek & kacau, masukkan garam. Kacau selalu atas api perlahan supaya tidak berkerak.

Bahan sampingan:
Sengkuang (turnip)
Timun (cucumber)
Boiled hard egg
Ayam goreng berempah

1st Trail - 1st May 2014
 















Cucumber - RM1.29
Long Bean - RM0.83
Turnip - RM1.77
Australia Sweet Potatoes - RM4.31
Chicken Whole Leg - RM7.62


2 comments:

Sharon D said...

Baaa...samalah we two. Taugeh and tauhu no-no.

Ez Vina said...

Hehe, same taste, same plate ;)