Title and enclosure links Enable link options in post editor General Use Blogger draft Edit Profile View profile

April 21, 2009

Sausage Bun

Tadi makan sausage bun kat kantin, sedap, dough nya lembut, tak tebal sangat.
Tiba² je rasa nak cuba buat sendiri. Yang penting kena tau nak buat dough, part topping tu ikut selera sendiri.

Dough:
600g high protein flour
80g sugar
12g instant yeast (1 packet of mauripan)
6g bread improver
12g bread softener
12g salt
1 egg
300 ml milk
60g shortening/margerin

Topping :
Mix vege, campur sikit dengan mayo.
Sausage
Sauce - tomato/cili
Mayo

Method :
Campur semua bahan dough.
Akhir sekali masukkan yeast.
Sediakan dough, biarkan untuk kembung, dalam 10 min.
Letak topping - mix vege, sausage, sauce dan mayo.
Kalau nakkan bun yang berkilat, sapu kan sedikit putih telur ke atas dough sebelum masukkan ke dalam oven.

No comments: