Bubur ni nama jer bubur pedas, tapi rasa nya takde la pedas mane, cuma rasa panas-panas lada tu je.
BAHAN
- *1 paket pes bubur pedas (dicampur dengan sedikit air)
- 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
- Cili (ditumbuk)
- Udang kering (ditumbuk)
- Sedikit udang segar, ayam/daging
- Jagung muda
- Kacang panjang
- Kentang
- Carrot
- Cendawan hitam kering
- 50 gm fo chu campuran (suun, bunga lily, fo chu kering, cendawan halus - direndam lembut dan dihiris)
- Santan
- Daun kunyit
- **Daun singkil/daun bebaus
- Bahan Extra - Daun cangkuk manis, rebung, mee soo hoon
- Tumis bahan-bahan yang ditumbuk.
- Masukkan daging/ayam
- Masukkan pes bubur pedas
- Masukkan sayur yang telah dipotong kecil dan fo chu
- Masukkan udang segar
- Masukkan santan, garam dan daun kunyit & daun singkil @ daun bebuas
Boleh campur creamer or susu cair mengikut selesa masing-masing.
* sila rujuk recipe pes bubur pedas sarawak di sini.
* pes bubur pedas segera boleh juga dibeli di sini.
** Ramai yang tak tau rupa daun singkil/daun bebaus ni. Orang jawa gelar duan ni daun Singkil, nanti kita akan upload gambar daun ni okey..
2 comments:
Ashamed to say, I haven't try this porridge before. Lol!
it's a must try :)
Post a Comment