- 4 keping paratha puff jenama Kawan
- 2 biji epal hijau - dikupas dan didadu kecil
- 3 sudu besar gula perang
- secubit serbuk kayu manis
- 1 sudu besar tepung jagung (larutkan dengan 3 sudu besar air)
- 1 biji kuning telor - untuk sapuan
- Campurkan epal, gula perang dan serbuk kayu manis dalam caserol dan panaskan di atas api sederhana. Kacau hingga epal lembut dan airnya berkurangan.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata sebentar hingga nampak pekat. Tutup api dan sejukkan sebentar pada suhu bilik.
- Sementara itu, lembutkan sikit paratha puff yang dikeluarkan dari peti ais. Canai sikit dengan roller.
- Letakkan sekeping paratha ke dalam acuan/loyang pie, tekan2 sikit, potong lebihan bahagian tepi jika perlu, dan cucuk dasarnya dengan garfu.
- Letakkan inti epal dan tutup dengan sekeping lagi dan klim dan kemaskan bahagian tepinya. Cucuk2 sikit permukaannya dengan garfu. Buat hingga habis - 2 keping digunakan untuk setiap pie..
- Sapukan dengan kuning telor dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C (suhu terpulang pd oven masing-masing) selama lebih kurang 25 minit/hingga masak keperangan.
Ingredients:
2 9-inch pie crusts (one for the top crust, one for the bottom crust)
1/4 cup all-purpose flour
3/4 cup sugar
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground nutmeg
Dash of salt
2 tablespoons butter
6 cups thinly sliced and cored apple
1/4 cup all-purpose flour
3/4 cup sugar
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground nutmeg
Dash of salt
2 tablespoons butter
6 cups thinly sliced and cored apple
Directions:
1. Preheat oven to 425 degrees F.
2. Mix sugar, cinnamon, nutmeg, flour, and salt. Stir in the apples.
3. Place into pie crust, dot with butter. Cover with top crust, and slit evenly to let steam escape. Seal the top crust to the bottom by pinching the edges together.
3. Cover edge of the crust with a three inch strip of aluminum foil.
4. Bake 40-50 minutes, until crust is brown and juice begins to bubble through top.
No comments:
Post a Comment