Bahan-bahan (untuk 4-6 orang)
- 1 cawan pulut
- 1 kotak santan
- 2 cubit garam
- Sesudu gula
- Daun pandan
- 2-3 biji mangga
- Yellow mung beans - dry fry (optional)
Cara-cara (caranya agak sama dengan Pulut Durian)
- Untuk Pulut - kalau nak kukus kena rendam 3 jam atau semalam terlebih dahulu. Saya guna pulut Bario (pulut lembut) jadi saya masak seperti beras biasa dengan air, sedikit santan, garam, gula dan daun pandan.
- Kacau pulut tu masa dah nak masak untuk memastikan santan benar-benar bercampur, kalau pulut agak kering, boleh tambah sedikit air lagi.
- Untuk pengat/kuah santan - masukkan sedikit air ke dalam periuk kecil bersama gula, daun pandan dan secubit garam, kalau dah mendidih boleh la masukkan santan.
- To serve - letak pulut dalam pinggan bersama potongan mangga, siramkan dengan kuah santan tadi, dan tabur yellow mung beans yang dah digoreng kering.
2 comments:
This is yummy!!
Yup. Yummy and easy to prepare.
Post a Comment