Title and enclosure links Enable link options in post editor General Use Blogger draft Edit Profile View profile

May 9, 2017

Pulut Mangga (Mango Sticky Rice)

Makanan yang sangat femes di Thailand, kat Kuching susah nak cari, kalau ada pun mahal, paling murah RM10 per serving.  Asyik-asyik alasan mango takde stok.  Susah-susah beli jer mango sendiri, buat kat rumah, simple je pun.  If possible get a Thai Mango, sweet, soft and silky texture.  Saya beli di Choice Premier 101.

Bahan-bahan (untuk 4-6 orang)

  • 1 cawan pulut
  • 1 kotak santan
  • 2 cubit garam
  • Sesudu gula
  • Daun pandan
  • 2-3 biji mangga
  • Yellow mung beans - dry fry (optional)

Cara-cara (caranya agak sama dengan Pulut Durian)
  • Untuk Pulut - kalau nak kukus kena rendam 3 jam atau semalam terlebih dahulu. Saya guna pulut Bario (pulut lembut) jadi saya masak seperti beras biasa dengan air, sedikit santan, garam, gula dan daun pandan.
  • Kacau pulut tu masa dah nak masak untuk memastikan santan benar-benar bercampur, kalau pulut agak kering, boleh tambah sedikit air lagi.
  • Untuk pengat/kuah santan - masukkan sedikit air ke dalam periuk kecil bersama gula, daun pandan dan secubit garam, kalau dah mendidih boleh la masukkan santan.
  • To serve - letak pulut dalam pinggan bersama potongan mangga, siramkan dengan kuah santan tadi, dan tabur yellow mung beans yang dah digoreng kering.

2 comments:

Rose world said...

This is yummy!!

Ezvina said...

Yup. Yummy and easy to prepare.