Bahan A:
225gm Mentega
240gm Gula pasir
50gm Air panas
Bahan B:
1 sudu teh Cream of tartar
2 sudu teh Soda bikarbonat
500gm Buah-buahan campuran (saya guna kismis sahaja)
350gm Tepung gandum
Bahan C:
3 biji telur saiz A or B
1 sudu teh Vanilla essense
Cara-cara:
Pertama kali buat kek ni pada hari Gawai, 1st June 2021.
Simple je bahan-bahan nyer, part yang paling susah ialah bahagian gula hangus. Yang lain tu main tikam-tikam je.
1st time buat fruitcake or kek kismis. Menjadi la pulak, happy sgt.
Pesanan / nota kaki:
1. jgn pandai2 nak guna kismis jumbo, beli je kismis size biasa, kan dah terkeluar masa potong.
2. Guna tray size 8, yg ni pakai size 9, jadi nyer kek agak pendek.
3. Guna sudu /sudip yang heavy duty, kayu ke besi ke, yang keras punya sebab nanti masa buat gula hangus tu, bancuhan akan menjadi berat dan melekat.
4. Gula pastikan hancur / berderai sebelum mulakan process gula hangus, baru lah ia akan masak sekata.
5. Hati-hati semasa masukkan air panas ke dalam gula, pastikan masuk sedikit demi sedikit, mudah terpercik.
5. Masa mula steam, pastikan guna api yang agak kuat, lepas 2 jam baru guna api kecil.
Apapun, janji sedap hasil nya.
No comments:
Post a Comment